Poslední prázdninovou sobotu, 31. srpna, se na Poštovním náměstí konaly oblíbené Ašské trhy. Tomáš Rudolf, který je nyní pořádá pravidelně ve spolupráci s KC LaRitma, jim život vkládá již třetí sezónu.

Návštěvníci měli možnost si u místních trhovců zakoupit řemeslné výrobky i domácí pochutiny, nechyběly stánky s nabídkou občerstvení ani malý doprovodný program. Tentokrát se trhů zúčastnilo řemeslné pekařství Kováč, pstruhařství Petrák, dále Anna Příplatová s prodejem medu nebo vinařství André. K prodeji byly různé sezónní dekorace, například od Zlatuše Sutnerové Vyrobeno s láskou od Terky nebo od Lenky a Petra Fidlerových, u kterých bylo také možné nechat si nabrousit nože a nářadí. Milým zpestřením trhů bylo také kouzelnické a žonglérské vystoupení za hudebního doprovodu flašinetu.

Duo žongléra a flašinetářky

Oblíbenou součástí Ašských trhů bývají tematické výstavy Anny Šochové. Tentokrát byla její výstava zaměřena dovolenkově a prázdninově. „Dnes jsou to vzpomínky na léto, na to, jak jsme trávili léto cestováním, jak se člověk oblékal a podobně. Co se týče časového určení, tentokrát vystavuji předměty od roku 1900 až do 70. let 20. století,“ přiblížila sběratelka. K vidění byly jako obvykle různé kuriozity, například blahopřání Stalinovi, plavky a koupací čepice z 20. let, dětský japonský slunečníček z první republiky a různé dobové suvenýry z Čech i ze zahraničí.

Anna Šochová se svou výstavou

Paní Šochová se bohužel nemohla zúčastnit oslav 120 let ašské rozhledny, výstavu zaměřenou na 19. století proto plánuje představit na zářijových trzích. „Výstavy jsou pro mě příležitostí věci přeskládat tak, aby se na nich sklady moc nepodepsaly. Mají své stále návštěvníky, kteří se na ně vždy těší,“ dodává Anna Šochová.

Letité suvenýry z cest

Letošní poslední Ašské trhy se pak uskuteční 21. září v zahradách muzea na Mikulášském vrchu. „S Andreou Kuzma, ředitelkou ašského muzea, jsme se dohodli, že Ašské trhy v zahradách muzea v Mikulášské ulici by mohly být hezké. Aby to nějak vypadalo, domluvili jsme se, že to bude probíhat formou historických trhů. Pokud vše dobře klapne, budeme mít všechny prodejce oblečené do historických kostýmů, například režných košil. Součástí trhů bude velký doplňkový program. Budou to zkrátka klasické trhy, ale historicky laděné. V plánu máme také vystoupení harfistky nebo pohádkovou stezku pro děti. S panem farářem máme domluveno, že bude otevřený také kostel,“ uvedl Tomáš Rudolf.

By Michaela Kolouchová

redaktorka, učitelka jazyků, laktační poradkyně vsrdci.cz, autorka knih pro děti