21. září, poslední letní sobotu tohoto roku, se v zahradách Textilního muzea na Mikulášském vrchu uskutečnily vůbec poprvé ve své historii oblíbené Ašské trhy. Jednalo se o poslední klasické trhy tohoto roku. Příštími trhy totiž budou specifické, vánoční trhy, které se budou konat až v průběhu prosince.

Pestrý sortiment místních prodejců

Akci pořádalo Kulturní centrum LaRitma ve spolupráci s Tomášem Rudolfem a Knihovnou, Muzeem a Informačním centrem Aš, příspěvkovou organizací. Návštěvníci si užili pestrý program plný vynikajícího jídla, zboží nejen lokálních prodejců, připraveny byly také tvořivé dílničky pro děti v režii Petry Blaženkové a mnoho dalšího.

Akci přálo počasí

Po deštivém pracovním týdnu přálo sobotní akci počasí, díky kterému byla venkovní akce velmi příjemná pro všechny. „Jsme spokojení. Počasí nás zachránilo, kdyby to bylo minulý víkend, tak bychom akci museli zrušit. Myslím si, že tohle jsou jedny z nejhezčích trhů v Aši. Podle mého názoru jsou muzeum a park Historie nejkrásnějšími místy. Vypadá to tu spíše jako velká zahradní slavnost než klasické trhy,“ popsal své dojmy z akce ředitel KC LaRitma Petr Všetečka.

Anna Šochová při svém zajímavém výkladu

Na trzích své produkty nabízelo velké množství prodejců, mezi nimiž nechybělo řemeslné Pekařství Kováč, kavárna Štístko ze Sokolova, stánky s nejrůznějšími pochutinami, trdelníkem, langoši, klobásami a dárkovým zbožím, šperky nebo knihami. Novinkou byla výstavu a prodej nožů místního nožíře Tomáše Blažka.

Akrobatický a žonglérský workshop Cirkusu Ceres

Doprovodný kulturní program nabídl kytarové vystoupení Josefa Kanty a hudební vystoupení chebské písničkářky Zuzany Pejsarové. Pro děti byl přichystaný skvělý žonglérský a akrobatický workshop putovního Cirkusu Ceres v čele s Eliškou Failovou, na kterém si mohly ověřit svou šikovnost, trénovat trpělivost a přiučit se novým dovednostem. Zároveň mohli rodiče s dětmi využít atrakce pana Schmieda, k dispozici byl skákací hrad a stylové houpačky.

Petra Blaženková a tvořivá dílna pro děti

Nemohla chybět ani výstava Anny Šochové, která se již také stala nedílnou součástí Ašských trhů. Tentokrát se paní Šochová zaměřila na celkovou atmosféru 19. století. K vidění bylo dobové oblečení, fotografie, pohledy, dokonce i náboženské knihy. Dále pak zajímavosti jako dětský nábytek pro panenky ve stylu biedermeieru, olovění vojáčci a další hračky. Část výstavy se také týkala národního obrození a jeho osobností. Samotná výstava byla připravena v prostorách atria muzea.

Děti si užily malování na obličej

Návštěvníci si užili slunečný den v zahradách ašského muzea a zároveň podpořili regionální prodejce a umělce.

By Michaela Kolouchová

redaktorka, učitelka jazyků, laktační poradkyně vsrdci.cz, autorka knih pro děti